Uginule zivotinje bacaju i na deponije 1152x642 - БОГАТИЋ НА ПУТУ ДА ПОСТАНЕ ЕКО ОПШТИНА - ИЗАЗОВ, РЕАЛНОСТ ИЛИ САН
ЗЕЛЕНА МАЧВА ИСТАКНУТО ТРАКА

БОГАТИЋ НА ПУТУ ДА ПОСТАНЕ ЕКО ОПШТИНА – ИЗАЗОВ, РЕАЛНОСТ ИЛИ САН

pin - БОГАТИЋ НА ПУТУ ДА ПОСТАНЕ ЕКО ОПШТИНА - ИЗАЗОВ, РЕАЛНОСТ ИЛИ САН

Општина Богатић је, према стратешким документима усвојеним у локалној скупштини, на путу да буде еколошка средина. У том процесу пред доносиоцима одлука и грађанима су велики изазови, а највеће ограничење је недостатак средстава за финансирање капиталних пројеката.

У серији текстова до краја године, у оквиру пројекта који је суфинансиран од стране Министарства културе и информисања анализираћемо три аспекта унапређења животне средине: значај изградње канализационе мреже, управљање отпадом и експлоатација геотермалне енергије.

Канализација – „Скадар на Бојани“ и (не)досањани сан

Значајан, на несрећу негативан утицај на животну средину, квалитет воде за пиће, производњу здраве хране  и уопште за здравље становништва остварује непостојање канализационе мреже.

Pocetak kanalizacije 915x630 - БОГАТИЋ НА ПУТУ ДА ПОСТАНЕ ЕКО ОПШТИНА - ИЗАЗОВ, РЕАЛНОСТ ИЛИ САН
Почетак изградње канализације пре 25 година

Општина Богатић једина у Мачванском округу нема канализацију. Изградња канализационог колектора је почела 1997. године и канализациона мрежа још није завршена. Од постављања првих канализационих цеви главног колектора од Богатића до Саве прошло је пуних 25 година. До 2018. године периодично се незнатно инвестирало у радове, чак је издата и грађевинска дозвола за изградњу секундарне канализационе мреже за варошицу Богатић.

Занимљиво је да је изградња канализационе мреже била главна тема којом су политичке странке покушавале да прикупе гласове и освоје одборничка места у локалном парламенту, те да су сви председници општина од периода пре демократских промена 2000. године до данас обећавали да ће завршити канализациону мрежу.

Fekalije naslovna 840x630 - БОГАТИЋ НА ПУТУ ДА ПОСТАНЕ ЕКО ОПШТИНА - ИЗАЗОВ, РЕАЛНОСТ ИЛИ САН
Општина Богатић „лежи“ на септичким јамама

До данас грађани поново слушају обећања, с тим што је овај пут извесније да би канализациона мрежа коначно могла да буде завршена и то на подручју целе општине. Пројекат је, наиме, предвиђен у државном програму „Чиста Србија“, након што су представници локалне власти проблем изложили председнику Вучићу приликом посете Богатићу, а након тога интензивно за државну помоћ лобирали у надлежним министарствима.

У оквиру овог пројекта сазнаћемо како локална самоуправа извршава своје послове из значајног државног пројекта, шта је до сада урађено и да ли ће се остварити очекивање да од 2025. године, како је предвиђено  општином Богатић више не крстаре фекалне цистерне.

Указаћемо на негативне последице загађивања земљишта, а посебно воде за пиће, верујући да ће допринети иницијативама за здравију животну средину и здравље људи.

Може ли Богатић за три године бити еколошка средина?

У управљање отпаду до сада је, рекло би се, доста одмакло, мада огромне напоре (и инвестиције), као и постигнуте резултате, засене не тако ретки примери бахатог понашања појединаца према животној средини. Реч је, наравно, о неконтролисаном одлагању отпада чак и на привременим депонијама у селима.

Континуираним инвестирањем од стране локалне самоуправе, путем субвенција ЈКП „Богатић“ стварају се услови да, према најавама представника локалне власти, за три године буду затворене све привремене депоније.

3 840x630 - БОГАТИЋ НА ПУТУ ДА ПОСТАНЕ ЕКО ОПШТИНА - ИЗАЗОВ, РЕАЛНОСТ ИЛИ САН
Безбедно одношење анималног отпада

Отпад се организовано прикупља у седам насеља и директно односи на Регионалну депонију у Јарку, у тим насељима су затворене привремене депоније и сада су на реду преостала насеља. Такође, најављен је почетак, у Богатићу, организованог прикупљања сепарисаног отпада.  

Учињени су први кораци у унапређењу управљања анималним отпадом.

На крају, значајно смањење загађености ваздуха постигнуто је заменом класичних горива након изградње топловода у Богатићу. Око 16.000 метара квадратних у јавним установама уместо на угаљ и мазут загрева се топлотом термалне воде.

Информисаћемо, анализирати, истицати позитивне и критиковати негативне појаве са добром намером, са циљем да подстакнемо доносиоце одлука на најбоља решења, а код читалаца допринесемо унапређењу одговорности и подизању свести о неопходности  очувања здраве животне средине.

Д. Грујић

BANER SUFINANSIRANJE 1 - БОГАТИЋ НА ПУТУ ДА ПОСТАНЕ ЕКО ОПШТИНА - ИЗАЗОВ, РЕАЛНОСТ ИЛИ САН

Related Images: